Ispaniškas vytintas kumpis Jamon Cebo de Campo Iberico.
Tai itin griežtai išskirtinėmis sąlygomis laikomų juodųjų Iberico kiaulių kumpis. Šios kiaulės ganosi laisvai tarp Ispanijos ir Portugalijos esančiuose kalnuose, ąžuolų giraitėse ir išskirtinai šeriamos tik gilėmis ir natūraliais, sveikais produktais. Vietinių meistrų ruošiamas pagal gilias ispaniškas tradicijas ir brandinamas daugiau nei 30 mėnesių.
Iberico kumpiai išskirtiniai dėl ypatingos kiaulių veislės, iš kurių mėsos jie yra gaminami. Tai juodosios Iberijos pusiasalio kiaulės. Jos pasižymi tamsia odos spalva, ant kūno beveik nėra šerių, kojos gana trumpos ir plonos, snukis ilgas, kanopos – juodos spalvos.
Puiki dovana, bet kuriam vertinančiam maisto kokybę ir skonį.
Iberico kumpio kokybę ir skonio savybes iš esmės nusako du pagrindiniai kriterijai: Iberijos kiaulės veislės grynumas ir pašaras, kuriuo ji maitinosi. Kiekvienas kumpis turi skirtingų spalvų sertifikatą, nurodantį, kokios klasės gaminys pateko ant jūsų stalo. Išskiriamos 4 Iberico kumpio rūšys:
1.Cebo Iberico (baltas sertifikatas). Šios rūšies kumpis gali būti pagamintas 50, 75 arba 100 % veislės grynumo Iberijos kiaulės mėsos.
2.Cebo de CampoIberico (žalias sertifikatas). Kaip ir Cebo Iberico, ši rūšis gali varijuoti tarp 50, 75 arba 100 % veislės grynumo mėsos.
3.Bellota Iberico (raudonas sertifikatas). Šios rūšies kumpis gaminamas iš 50 arba 75 % grynumo Iberijos kiaulių mėsos.
4. Bellota 100 % Iberico (juodas sertifikatas). Tai aukščiausios klasės grynakraujų Iberijos kiaulių mėsos gaminys. Kartais ši kumpio rūšis, atsižvelgiant į juodas šios veislės kiaulių kanopas, dar vadinama Pata Negra, tai yra, juoda koja.
Ką reikėtų žinoti apie Jamon Cebo de Campo Iberico?
Cebo de Campo rūšies kumpis gaunamas iš laisvėje gyvenančių kiaulių mėsos. Jos minta gausiomis Iberijos pusiasalio ganyklų gėrybėmis: alyvuogėmis, kaštonais, javais, nedidelę raciono dalį gali sudaryti gilės. Šiam kumpiui būdinga tamsiai raudona rubino spalva, riebalinė dalis gali būti nuo baltos iki švelniai gelsvos. Pasižymi laiko išsgrynintu subtiliu skoniu ir intensyviu aromatu. Išskirtiniausios savyvės:
- Labai ilgo brandinimo metu susikristalizavęs itin ryškus ir turtingas skonis.
- Malonus vaisių, riešutų, gilių kvapas ir poskonis, nepalieka abejingų.
- Taip pat ilgo brandinimo metu susikristalizavęs sūrumas maloniai žaidžia su skonio receptoriais burnoje tik paryškindamas šio kumpio ryškius poskonius.
- Klientam viena mėgstamiausių šio kumpio savybių – tiesiog tirpstantis lengvumas burnoje.
- Rekomenduojamas vartoti vienas su vynu, nes tai tikras ispaniškas šedevras, o maisto kritikai sako, kad šis skonis vertas kiekvieno cento.
Kaip vartojamas ispaniškas vytintas kumpis?
Išskirtinis Cebo de Campo kumpis, dėl savo išskirtinio subrandinto skonio yra itin pamėgtas gurmanų, todėl jį rekomenduojame tiesiog ragauti, skanauti ir mėgautis vienu. Kaip mėgsta sakyti maisto kritikai, šis skonis vertas kiekvieno cento, todėl rekomenduojame -mėgaukitės juo.
Tačiau jei jums trūksta idėjų kaip galima vartoti ispanišką vytintą kumpį, prašom, keletas idėjų:
Kepinuose: sloksniuotos tešlos bandelėse, pyragėliuose ir suktinukuose, bus puikus užkandis tiek namuose, tiek išsinešimui.
Įvairiuose patiekaluose: plono kumpio juostelės, bet kuriam troškiniui, pastai ar apkepui suteiks ne tik sodrų aromatą, bet ir skonį.
Salotose: kumpis salotose puikiai žaidžia su sultingomis ir gaiviomis daržovėmis ar vaisiais, sukurdamas harmoningą saldumo ir sūrumo pusiausvyrą burnoje, nebijokite eksperimentuoti su tokiais vaisiais kaip mangas, melionas, apelsinas, kriaušės ir pan.
Užkandėlėse: pasitelkite savo fantaziją, nes kumpio bangelė, bet kurį vieno kąsnio užkandį nuspalvins dar neregėtom spalvom ir nustebins jūsų svečius.
Desertuose: jei nebijote eksperimentuoti virtuvėje, kumpį desertuose jau kuris laikas naudoja aukščiausios klasės šefai, tik teks atidžiau paieškoti idėjų.
Tiesiog mėgaukitės sultingais kumpio kąsneliais, klientai sako, kad tinkamoje virtuvės vietoje padėtas kumpelis ištirpsta labai greitai.
Daugiau informacijos apie Iberico kumpių išskirtinumą.
Jei turite papildomų klausimų, kreipkitės, mes su malonumu jums atsakysime ir pakonsultuosime!