Paprasčiausios keptos bulvės gali tapti didelio ar mažo vakarėlio užkandžių pažiba. Tereikia žinoti, kaip jas tinkamai paruošti, subtiliai patiekti ir sumaniai pagardinti.
Netikėtai užgriuvus svečiams, kviečiame nebijoti ir kaip tikrais studentavimo laikais iškepti jiems bulvių. Tik dabar – kitokių, pagardintų ypatingais ispaniškais padažais ir subtiliais prieskoniais.
Jei namuose turite senų bulvių, teks jas nuskusti. Jei šviežių, pakaks gerai nuplauti.
Internete gausu įvairiausių nurodymų, kaip teisingai bulves virti. Vieni liepia jas dėti į šaltą vandenį, kiti sako negaišti ir išsyk užpilti karštu, treti ragina sudėti į jau verdantį vandenį.
Mes gi pasitikime klasikinės prancūziškos virtuvės šefų išmintimi. Pasak jų, neprašausime virtuvėje laikydamiesi paprastos taisyklės: daržoves, kurių valgoma dalis auga ant žemės, virti dedame į verdantį vandenį, o tas, kurių valgoma dalis auga po žeme – verdame užpylę šaltu vandeniu. Taigi, nuskustas ir ketvirčiais supjaustytas bulves dedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu, pasūdome žiupsniu druskos ir statome virti.
Tuo metu galime pasiruošti prieskonių mišinį. Paprasčiausias variantas – druskytė ir raudonieji pipirai (užvis geriausia, jeigu turite vadinamųjų Kajeno – tik būkite atsargūs, jie labai aštrūs ir Jūsų burnoje gali užkurti tikrą pirtį!).
Kitas variantas, ypač tinkamas vasarą – smulkiai pjaustytos žolelės. Išsitraukiame aštrų peilį ir pasmulkiname petražolių, laiškinių česnakų, šviežių čiobrelių.
Verdančias bulves vis patikriname įdurdami šakute. Kai jau beveik išverda, nusunkiame vandenį. Tuomet laikas mūsų užkandėlei suteikti malonaus traškesio ir trumpai pagruzdinti arba keptuvėje su aliejumi, arba gruzdintuvėje. Dėl to bulvių nereikia iki galo išvirti – tai nutiks jas gruzdinant.
Traškius ir karštus bulvių ketvirčius apvoliojame prieskonių mišinyje. Tada po vieną išdėliojame didelėje lėkštėje.
O tuomet ateina eilė svarbiausiam šios užkandėlės akcentui: tirštam ispaniškam allioli padažui. Svečius tikrai išversite iš koto tirštąjį padažą ant bulvyčių ne šiaip dėliodami šaukšteliu, o spausdami konditeriniu maišeliu.
Jei Kajeno pipirų neturite ir šiaip Jūsų prieskonių mišinys skurdus, neprašausite pro šalį bulves pagardindami La Brava padažu – jame persipina česnakų ir raudonųjų pipirų skoniai.
Jei bulves apvoliojote žolelių mišinyje, prie jų puikiai tiks klasikinis Allioli padažas.
O jei bulves tiesiog pabarstėte druska, malonų traškesį subtiliai papildys tirštas Allioli finas hierbas padažas su žolelėmis.