Ispanai baltą mišrainę mėgsta ne mažiau nei mes. Tik gardina ją ne šiaip majonezu, o česnakiniu allioli padažu.
Lietuviškuose balkonuose per Velykas ir Kalėdas laikomi didžiausi dubenys baltos mišrainės seniai tapo neišsenkamu šaltiniu anekdotams ir memams. Juokas juokais, bet jei balta mišrainė nebūtų skani, niekas jos kibirais nevalgytų. Be to, kaip kitaip paaiškinti didžiulį jos populiarumą Lenkijoje, Čekijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Serbijoje, Makedonijoje, Italijoje, Ispanijoje?..
Balta mišrainė „atsirado“ Rusijoje maždaug 1860-aisiais, o sugalvojo ją belgiškos kilmės šefas Lucien Olivier (todėl Rusijoje ši mišrainė vadinama Olivjė). Tiesa, originalus patiekalo receptas buvo brangus, mišrainei naudojant tetervino mėsytę, veršienos liežuvį, ikrus, vėžių uodegėles, rūkytą antieną. Mišrainės padažo receptas ilgą laiką buvo tikra paslaptis, kol nutaikęs tinkamą momentą ją iš savo šefo pavogė Olivier dešinioji ranka Ivanas Ivanovas.
Su padažo recepto pavogimu prasidėjo ir viso patiekalo transformacija. Gurmaniška mišraine norėjo mėgautis ne tik aristokratai. Bet įpirkti prabangių produktų paprasta liaudis neišgalėjo. Taip ištaigingosios Olivjė virto tuo, ką turime šiandien: virtų bulvių, morkų, marinuotų agurkėlių, žirnelių ir kumpio ar dešros kombinacija, pagardinta majonezu.
Ispanai, su kuriais mes daug bendraujame ir iš kurių perkame šiame saulėtame krašte pagamintas gėrybes, baltą mišrainę mėgsta ne mažiau nei mes. Tik gardina ją ne šiaip majonezu, o česnakiniu allioli padažu.
Ensaladilla rusa vadinama mišrainė Ispanijoje gaminama taip:
- Išverdame bulves, morkas ir kiaušinius, viską supjaustome kubeliais.
- Taip pat smulkiai supjaustome kumpelį, marinuotus agurkėlius ir alyvuoges (Nebūtų ispanai, kaipgi be alyvuogių! Jų, pačių skaniausių, beje, galite įsigyti ir pas mus).
- Dideliame dubenyje gerai išmaišome supjaustytus produktus, taip pat įmaišome žalių ir konservuotų žirnelių.
- Užpilame trupučiu alyvuogių aliejaus, šlakeliu acto ir labai gerai išmaišome.
- Tik prieš pat vaišinant svečius mišrainę pagardiname klasikiniu allioli.
Regis, ta pati įprasta balta mišrainė, bet ragaujant išties jaučiasi kitoks, Viduržemio jūros virtuvės skonis. Bent jau mūsų šaldytuvuose ir balkonuose jos dubenys per šventes tikrai nestovi, suvalgome išsyk! Pabandykite ir Jūs.